Hayır demek bir sorun değil fakat konforlu bir yaşam için öğrenilmesi gereken sihirli bir kelimedir. Bazı insanlar hayır diyemediklerinden dolayı başkalarını memnun etmek adına kendilerini sıkıntılı durumlara sürüklüyorlar ama yine de hayır demeyi bırakamıyorlar. Peki neden hayır demek bu kadar zor? Aslında hayır demek zor değil, ona yüklenen anlam ve sorumluluk zor.
Devamını OkuBlog
Kanıtlar, inançları değiştirir mi?
İnsan doğduğu andan itibaren gözlem yaparak öğrenen bir organizmadır. İnandığımız olgular, savunduğumuz düşünceler, edindiğimiz kanıtlar ve verdiğimiz kararlar aslında bu gözlemlerin sonucu. Bir fikir savunurken ya da karar verirken akılcı olduğumuzu ve mantık doğrultusunda ilerlediğimizi düşünsek de, baskı ve stres gibi durumlarda olaylara tamamen güdüsel ve duygusal yaklaşıyoruz. Daha sonra insanlar neden bu kararı verdin diye sorduklarında, mutlaka mantıklı argümanlar üretmeye çalışıyoruz. Fakat o an bu argümanlar aklımıza bile gelmiyor.
Devamını OkuSorunlarımızın çözümü bakış açımızda mı saklı?
Hepimizin hayatında problemler oluyor ve bunun çözümü kimi zaman kolay, kimi zaman zor oluyor. Fakat hepimiz o sorundan kurtulup bir çözüm bulma isteğinde oluyoruz.Peki sorunların çözümünü dışarıda aramak, karşımızdaki kişinin davranışlarını değiştirmesini beklemek yerine sorunlara nasıl baktığımıza odaklansak çözebilir miyiz?
Devamını OkuÇift ve Evlilik Terapisi nedir?
Çift, evlilik terapisi evli, nişanlı yada sadece bir birliktelik içinde olan iki bireyin ortak sorunlar için başvurduğu terapi çeşididir. Genelde çiftlerin terapiye birlikte katılmasını bekleriz. Aile terapisinin çift terapisinden ayrıldığı noktalar var. Evli olan çiftlerin yaşadığı problemlere çocukların problemleri diğer aile fertlerinin oluşturduğu problemler de eklenebiliyor. O zaman biz çiftle birlikte diğer aile fertlerini de terapiye dahil edebiliyoruz.
Devamını OkuErgenlik dönemi ve bu dönemdeki problemler
Ergenlik dönemi çocukluk ile yetişkinlik arasında kalmış bir süreçtir. Birey ne çocuktur ne yetişkindir. Aslında büyüyüp olgunlaşmaya başladığı dönem diyebiliriz. Bu sürecin uzunluğu kişilere göre değişiklik gösterebilir. 11-18 yaş aralığında olup bazen uzayıp bazen kısabilir.
Bu dönemde fiziksel duygusal sosyal çevre olarak uyum sağlamaya çalıştıkları belirli başlı konular vardır.
Devamını OkuUzaktan eğitimde yardımcı olabilecek ipuçları
31 Ağustos itibariyle uzaktan eğitim başlamış bulunmakta. Yeni normalde adapte olmaya çalıştığımız bir şey de bu eğitim düzeni.Örgün eğitimde çocuklar okula gitmeye ve oranın düzenine alışmışken bu durum onlar için oldukça farklı olacak ve ailelerde bu süreçte okul ortamını ve o düzeni nasıl oturtacağını bilemez durumda. Bu süreçte uzaktan eğitime çocukların daha kolay adapte olmaları ve verimli bir şekilde değerlendirmeleri için birkaç ipucu vermek istiyorum.
Devamını OkuÇocuklar için oyun oynamanın 10 yararı
Bu cümle çocukların iletişim yöntemini bize tam olarak anlatıyor. Çocuklar yetişkinler gibi karşılıklı konuşarak düşündüklerini, duygularını, yaşadıkları deneyimleri size anlatmazlar. Çocuklar için oyun doğal olan iletişim yöntemidir. O yüzen onları anlamak istiyorsanız onların dilinden konuşmanız gerekir yani oyun oynamanız.
Devamını Oku