Çift ve Evlilik Terapisi

Çift Evlilik terapisi

Çift ve Evlilik terapisinde evli, nişanlı ya da sadece birliktelik içinde olan iki bireyin ortak sorunlar için başvurduğu terapi çeşididir. Genelde çiftlerin terapiye birlikte katılması beklenir.

Aile terapisinin, çift terapisinden ayrıldığı noktalar vardır. Evli olan çiftlerin yaşadığı problemlere çocukların problemleri ve diğer aile fertlerinin oluşturduğu problemler de eklenebiliyor.

O zaman, anne ve baba ile birlikte diğer aile fertlerini de terapiye dahil edebiliyoruz.

Çift / Evlilik Terapisine ne zaman başvuruluyor?

Bireyler ilişkilerinde genellikle yaşadıkları problemlerle başa çıkamadıklarını fark ettikleri zaman gelmeyi tercih ediyorlar. Terapiye başlamadan önce yaşadıkları problemlerin tekrar etmesi ve çözüm yolunun işe yaramadığının farkına varılması da başvuru sebebi oluyor.

Tabii ki her ilişkinin dinamiği ve yaşanılan sorunun algılanması farklı olmakla birlikte belirli konular ortak noktayı oluşturmaktadır.

Birlikte yaşamaya başlamak ortak bir eve girip ortak düzen oluşturmak. İlişkide ilk zamanlardaki davranışların yok olması. Yani “eskisi gibi ilgi göstermiyorsun, bana karşı sevgin azaldı.” gibi konular. Eğer ki çift, ilişkilerini evlilik boyutuna taşıyorsa burada değişen roller ve alınan sorumlulukların etkisi de olmaktadır.

Çocuk olduktan sonra anne ve baba rolleri gibi ya da çocuk üzerinden fikir ayrılıkları gibi bir çok problem sıralayabiliriz. 

Çiftler ve Evlilik Terapisinde sorunlar nasıl çözülüyor?

Çiftler, çoğunlukla tarafsız bir şekilde dinlenmek ve kimin haklı olduğuna karar verilip bu sayede sorunun çözümesi için terapiye geliyorlar. Fakat biz bu süreçte haklı ya da haksız aramıyoruz. Hatta çiftlerin de buna böyle bakmasını istiyoruz. Yaşanılan sorunun bireylerin ortak ilişkisini etkilediğini anlatıyoruz. Bu yüzden de çözülmesi gereken ortak bir problem olduğunu göstermeye çalışıyoruz.

Gelen çiftlerden biri terapiye gitmeye daha az istekli olabiliyor. Bu gibi durumlarda sorunu karşı tarafta da görebiliyor. Ve genelde “sen git sorununu çöz gel” şeklinde bir bakış açısına da sahip olabiliyorlar. Bu bakış açısı ilk seanstan sonra kırılıyor. Çünkü çift terapisi, çiftlerin günlük hayatta yaşadıkları ve çözmek istedikleri problemlerini tarafsız bir uzman yanında yaşayıp hem kendileri, hem de partnerlerinin duygularını anlamak üzerine oluyor. 

Terapi yaşanan olaylardan çok, hissedilen duygulara odaklanmaya çalışıyoruz. Partnerde rahatsız olunan davranışın karşı tarafı nasıl etkilediğini anlamaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda çözümünün kendi içinde nasıl olabileceğine bakıyoruz. Bazı zamanlarda ilişkide değil, çiftlerin birinde bireysel olarak yaşanan problem ilişkiye yansıyabiliyor. Bu durumu anlamaya çalışıyoruz. Yani olaylar üzerinde durmak yerine, hem kendini hem partnerini anlamaya çalışmaları için destek veriyoruz.

Aslında çiftin, ilişki içerisinde yaşanan problemleri daha sağlıklı olarak çözmesine yardımcı olmaya ve hem kendilerini, hem de ilişkiyi yıpratmadan çözmeleri için iç görü kazandırmaya çalışıyoruz.

AYŞENUR KÜÇÜKAKGÜL

İlişkiler ile ilgili sorunları ele aldığım YouTube videomu kanalımdan ve aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.


(484 kere ziyaret edildi, 1 bugün )

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir