Yazı içindekiler
Çocuklar için oyun oynamanın 10 yararı
Bu cümle çocukların iletişim yöntemini bize tam olarak anlatıyor. Çocuklar yetişkinler gibi karşılıklı konuşarak düşündüklerini, duygularını, yaşadıkları deneyimleri size anlatmazlar. Çocuklar için oyun doğal olan iletişim yöntemidir. O yüzen onları anlamak istiyorsanız onların dilinden konuşmanız gerekir yani oyun oynamanız.
Oyun nedir?
Oyun çocuğun temel aktivitesidir. Kendiliğinden olan, eğlenceli, çocuğun isteyerek yaptığı ve bir amaca hizmet etmeyen etkinliktir. Bugün dünyanın neresine giderseniz gidin oyun bir çocuğun ortak iletişimidir. Şimdi oyuna baktığımızda aslında çocuklara birçok yararı olan bir araç bizim için. Çocuğun kendi kendini ifade edebildiği, yeteneklerini fark ettiği, yaratıcı potansiyelini kullanabildiği, dil, zihin, sosyal, duygusal ve motor becerilerini geliştirdiği hayatında yaşadığı problemlerin üstesinden geldiği önemli bir fırsattır.
Oyunun çocuklar üzerindeki olumlu etkileri
Kendini ifade etme
Çocuklar günlük iletişimin yanı sıra bilinçli yada bilinçsiz düşüncelerini oyun içinde daha rahat ifade edebilirler.
Bilinçdışı erişim
Çocukların özel olarak seçtiği oyuncaklar ve onları yükledikleri rollerle aslında anlatmak istedikleri birçok şey olabilir. Bu oyuncaklar yada oyun malzemeleriyle yansıtma, yer değiştirme, sembolize etme yada savunma gibi mekanizmalar ortaya çıkabilir. Bunlar da çocukların bilinçdışı ile ilgili birçok ipucu verir.
Stres azaltma
Hayat rutinindeki değişikler çocukları tahmin ettiğinizden daha fazla etkileyebilir. Örneğin evden taşınma, okula başlama, kardeşin doğması gibi yeni olaylar çocuklarda kaygı ve strese neden olabilir. Bu durumları önceden oyun ile canlandırmak etkileri daha aza indirebilir. Oyun sırasında çocuk yaşayacağı şeyleri önceden canlandırdığı için biraz daha rahatlamış ve belirsizlikten kurtulmuş olur.
Olumlu duyguları arttırma
Çocuklar oyun oynarken daha az stresli ve olumsuz duygulardan daha uzak haldedirler. Keyifli etkinlikler çocuğun daha mutlu ve stresten uzak olmasına yardımcı olur. Okulda problem yaşayan veya sosyal arkadaş çevresinde kaygılanan çocuklarla biraz oyun oynamak ve oyunla bu stresinin yerine keyifli bir vakit koymak onlara daha iyi gelebilir.
Bağlanma ve ilişki geliştirme
Oyun sadece çocuğun iletişim yöntemi değildir çocuk ve aile arasında da iyi bir iletişim köprüsü görevini görür. Hep birlikte geçirilen zaman birlikte yapılan paylaşımlar anne, baba, çocuk bağını kuvvetlendirir.
Kural koyma
Toplum veya evdeki kuralları çocuklara anlatmak ve kabul ettirmek için oyun oldukça etkili bir yöntemdir. Oyunun içinde bunu kabul eden çocuğun gerçek hayatta da bu kurallara kabulü daha kolay olacaktır.
Empati yeteneği
Oyun oynarken çocukların empati yeteneği gelişir. Çocuklar oyunun içerisinde farklı roller üstlendiği için kolayca kendini başkasının yerine koymayı öğrenir. Bu sayede çocuklar farklı bir bakış açısından bakmayı daha kolay anlayabilirler.
Benlik algısı
Oyun çocuğa benlik algısı kazandırır. Oyun içinde bağımsız bir birey olma, kendine güvenme ve keşfetme, kendi kararlarını alabilme gibi birçok özellik kazandırır.
Gelişim sürecini hızlandırma
Okul öncesi çocukların gelişim düzeyleri, oyun içerisinde kendi yaş dönemlerindeki olağan becerilerinin ötesine geçebilir. 10- Yaratıcı çözümler üretebilme Oyun esnasında süreç, ortaya çıkan üründen daha önemli olduğu için çocuklar sonuçlarından korkmadan, özgürce kendi sorunlarını ve sosyal problemleri çözme lerinde onlara yardım edebilecek yeni birleşim ve keşiflerde bulunabilirler.